Aktsomhetsvurderinger

Menneskerettigheter

I henhold til Åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli 2022, må større selskaper kartlegge og vurdere negative konsekvenser for menneskerettigheter i egen virksomhet og leverandørkjede, selskaper må redegjøre for dette arbeidet, og svare på spørsmål fra tredjeparter. I medhold av forskrift av februar 2023 kan lovbrudd medføre gebyrer med inntil fire prosent av årsomsetning. Vi bistår med å etablere systemer for aktsomhetsvurderinger i tråd med denne loven, samt OECDs og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.

Aktsomhetsvurderinger - en helhetlig prosess i henhold til OECDs veileder for ansvarlig næringsliv 

Tjenesteområder

Hvor skal vi begynne, og hvor langt skal vi gå?

Regelutviklingen er i rask endring. Pågående søksmål i blant annet Frankrike og Tyskland kan bidra til å avklare noen av grensesnittene. Europaparlamentets forslag til EU corporate sustainability due diligence directive har blitt votert over nylig og er i prosessFNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter og næringsliv er inkorporert i lovforslaget. Kort oppsummert står vi for døren for et EU-regelverk som oppstiller krav til at virksomheter kartlegger, vurderer og håndterer menneskerettigheter og miljø.

Vi bistår med kartlegging av negativ påvirkning i selskapers leverandørkjede og implementering av operative tiltak. Vår erfaring tilsier at det viktigste er å komme i gang på riktig måte og bruke ressursene der risikoen er størst. 

Risikoen sitter ofte hos leverandørene

Vi bistår med å etablere systemer for vurdering, monitorering og oppfølging av strategiske og høyrisiko leverandører.

Krav til rapportering og informasjon 

Kan din bedrift svare på hvor utstyr og materialer kjøpes fra? Dette har nå blitt lovkrav. Spørmål fra eksterne aktører skal normalt besvares innen 3 uker. Vi bistår med å utarbeide systemer for informasjon og rapportering til eksterne interessenter.

Gebyrer for overtredelse inntil 4% av årlig omsetning

Manglende overholdelse av loven kan føre til sanksjoner i form av forbud og påbud, samt ileggelse av tvangsmulkt eller overtredelsesgebyr. Unnlatelse av overholdelse av lovens krav kan også medføre omdømmetap. I og med forskrift av 14. februar 2023 kan bebyr for overtredelse settes til inntil 4% av årlig omsetning eller 25 millioner kroner avhengig av hva som er høyest. Disse reglene er en gjennomføring av EUs moderniseringsdirektiv. Det skal fremdeles utøves et skjønn ved fastsettelse av gebyrer, men det er grunn til å forvente en betydelig oppjustering av gebyrer ved lovbrudd enn det som har vært praksis frem til nå.

Eksempel leveranser

  • Bistand til Group Procurement med etablering av en helhetlig prosess for aktsomhetsvurderinger i hele innkjøpsprosessen. Implementering av risikoreduserende tiltak og oppfølging av strategiske leverandører (kontroll av arbeidstakerforhold på anleggsplassen, etc). 
  • Bistand til Group Sustainability med ekstern vurdering av selskapets interne systemer for aktsomhetsvurderinger, herunder oppfølging av strategiske leverandører og etablering av et helhetlig system for aktsomhetsvurderinger i innkjøpsprosessen
  • Bistand med etablering av styringsstruktur (governance), herunder aktsomhetsvurderinger i innkjøpsprosessen
  • Våre kunder er store, multinasjonale foretak med virksomhet i mange land i verden, samt mindre oppstartsbedrifter
KONTAKT
Irmela Mysen

Irmela van der Bijl Mysen
Partner
+47 473 13 550 ― Send e-post

Else-Cathrine Lund

Else-Cathrine Lund
Partner
+47 479 38 941 ― Send e-post