Forebygging av hvitvasking er en del av Compliance-programmet

Publisert 12.12.23

Det finnes ikke et entydig og nøyaktig svar på hvor stor del av økonomien som er i omløp og som kan betegnes som svart økonomi er, men et estimat er 10-40% av verdens BNP, jf bl.a. OECDs rapport om skyggeøkonomien (2017). Dette kan være fra 8 000 til 32 000 milliarder dollar. Uansett er det store summer som holdes unna skattemyndighetene, og som kan ha store konsekvenser for den globale økonomien og samfunnet. 

 

Vår erfaring er at sektorene i næringslivet som er pålagt å rapportere til ØKOKRIM i tråd med hvitvaskingslovens krav, bruker for mye tid på å lære seg å lete etter modus for hvitvasking i stedet for å trimme egne tiltak basert på kunnskap om egen virksomhet. Det er i tillegg en ofte uttalt misforståelse at de rapporteringspliktige anser det som deres oppgave å avdekke og stoppe den kriminelle aktøren.   

 

Avsløring og avdekking er en politi-oppgave. Det å kartlegge og oppdatere modus operandi for hvitvasking er også først og fremst politiets oppgave. 

 

Det bedrifter skal gjøre, er å reagere på det som avviker fra det som den rapporteringspliktige innenfor sin bedrift og marked er vant til å se og erfare. Det er dette hvitvaskingsloven ber om. Denne kunnskapen sitter hos bedriften selv og er verdifull informasjon til myndighetene i forhold til deres oppdrag med å forebygge, avsløre, avverge og iretteføre kriminell virksomhet. For å få til et effektivt arbeid med lovens krav og også å hindre kriminelle til å utnytte virksomhetens tjenester, må arbeidet med hvitvaskingsloven settes inn i et compliance-program. 

 

Hvordan Vier kan bidra: 

- Etablere og gjennomføre risikovurdering ved å hjelpe virksomheten selv til å hente frem kunnskapen om egen hverdag, og sette dette inn i en struktur.  

- Bistå virksomheten med å anvende risikovurderingen og gjøre denne om til konkrete, praktiske og treffende tiltak ved håndtering av kunder/klienter.  

- Engasjerende opplæring og kunnskap til nøkkelfunksjoner, samt styret og ledelsen.  

 

Roar Østby er advokat og jobbet som førstestatsadvokat i ØKOKRIM, ledet EFE-avdelingen, og ved Riksadvokatembetet. Han har jobbet med hvitvaskingsregelverket som rådgiver i privat sektor nasjonalt og internasjonalt. Roar Østby har vært Hvitvaskingsansvarlig i DNB, og i noen år ansvarlig for Compliance-avdelingen i konsernet. Roar sin bakgrunn gjør han svært godt posisjonert til å bidra med det operative arbeidet som hvitvaskingsloven forutsetter, og veilede i effektive tiltak skreddersydd virksomhetens behov.  

DEL PÅ: